Со положување свежо цвеќе пред бистата на Браќа Миладиновци беше одбележан патрониот празник на ООУ „Браќа Миладиновци“ во Миладиновци. Цвеќе положија градоначалникот на Општина Илинден, Александар Георгиевски, дирекротот на ООУ Браќа Миладиновци Дарко Петковски, директори на училишта, јавните претпријатија, здруженија.

Од страна на дечињата од детската градинка во Миладиновци по повод патрониот празник беше подготвена приредба во чест на празникот.

Во рамки на одбележувањето на патрониот празник беше разгледан летниковец кој ќе служи како едукативно катче во дворот на училиштето. Во иднина се очекува да се користи како катче за дружење, настава на отворено и место каде ќе може да се разговара и дебатира за теми кои ги засегаат учениците.