Во присуство на поголем број верници, во населеното место Бучинци на свечен начин беше осветен возобновениот храм „Света Троица“.

Чинот на осветувањето на храмот, на кој присуствуваше и градоначалникот на општина Илинден Александар Георгиевски, го изврши митропиолитот Кумановско-осоговски Григориј.

Осветувањето беше проследено со богата културно-уметничка програма.