Prijavi problem

Средба со унгарски стопанственици за примена на нова технологија во зафаќањето и одведувањето на отпадните води во Општина Илинден

Објавено на: 16.06.2017 - 11:20

Во Општина Илинден претстојуваа претставници на Унгарската трговска комора кои што се занимаваат со проектни решенија и изведба на системи за третман и чистење на отпадни води, вода за пиење, арсен и вакуум канализации.

Унгарските стопанственици беа примени од градоначалникот Жика Стојановски, при што беше остварена посета на неколку пречистителни станици кои се дел од фекалната канализација во Општина Илинден. На средбата стана збор за примена нови иновативни решенија за изградба на системи за зафаќање и одведување на отпадните води применети во повеќе европски земји, имајќи го предвид ранмничарскиот дел на Општината и високото ниво на подземни води.

Посебно се разговараше за примена на вакуум канализации и канализациони системи под притисок кои се применуваат во места со слични карактеристики како во Општина Илинден. Истовремено, стана збор и за можна заедничка соработка во делот на аплицирање и искористување на средства од фондовите на Европската унија.

Како што е познато, во делот на заштита на животната средина, во рамките на проектот за изградба на систем за прифаќање, третман и одведување на отпадните фекални води од домаќинствата и од стопанските објекти, Општина Илинден изгради 4 сегменти од фекалната канализација со 4 пречистителни станици во 3 населени места, кои опфаќаат 1.400 домаќинства, односно 5.000 жители.

Остави коментар

Податоците од ова поле нема да бидат никаде јавно објавени.
  • Адресите на web страниците и e-mail адресите автоматски се претвораат во линкови.
  • Автоматско додавање на нов ред.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

Повеќе информации во врска со опциите за форматирање

Image CAPTCHA
Внесете ги карактерите прикажани на сликата.

Следете не на...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013