Prijavi problem

Ученичката Викторија Димитриевска од СОСУ „Илинден“ го освои првото место на државниот натпревар во претприемачки вештини

Published on: 19.12.2017 - 14:31

Ученичката Викторија Димитриевска од Средното општинско стручно училиште „Илинден“, како дел од шестчлена екипа го освои првото место на Иновативниот камп-натпревар на средношколци  од Република Македонија во претприемачки вештини. Наградата е доделена за иновацијата во која нивната компанија која нуди услуга во вид на апликација, може да им помогне на сите кои сакаат да купат нов електричен производ, за поволна цена, а едновремено да ја намали и сумата на нивната сметка за електрична енергија. Апликацијата има за цел да ги подредува електричните производи по најмала потрошувачка на електрична енергија и со тоа да придонесе за енергетската ефикасност во заедницата, а и семејниот буџет, заштедувајќи електрична енергија.

На натпреварот поддржан од УСАИД, што се одржа во организација на Џуниор Ачивмент Македонија, како дел од глобалната мрежа Junior Achievements Worldwide учествуваа 140 ученици од 28 средни училишта од земјава.

Учениците ги воодушевија присутните со своите иновативни решенија од прочистувачи за воздух, микро контролори за заштедување на електрична енергија, преку идеи за производство на економични светилки, клима уреди на соларни колектори, до батерии на соларна енергија, модуси за рециклирање на пластика и хартија и иновативни идеи за создавање на био гориво од растително потекло.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Видео

Континуирано инвестираме во подобар и поквалитетен живот за сите во општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013