Prijavi problem

Асфалтиран мостот и дел од улицата што водат кон новата населба Јака

Published on: 14.10.2013 - 16:35

Паралелно со објавите на електронските јавни наддавања за градежните парцели за изградба на семејни куќи, Општина Илинден работи на изградбата на комплетната инфраструктура за новата населба Јака.

Извршено е асфалтирање на новиот мост на улица „406“ во населено место Марино, што е дел од Проектот Изградба и реконструкција на 10 Мостови во Општина Илинден. Новиот мост што ја поврзува Општината со новата населба е изграден на местото на стариот мост што беше широк нецели 4 метри и беше пречка за нормално одвивање на сообраќајот. Новиот мост е со должина од 21 метар и повеќе од двојно поширок од стариот, односно, заедно со пешачките патеки неговата широчина изнесува 9 метри.

Покрај мостот, како дел од реконструкцијата на улицата „406“ асфалтирани се 200 метри од оваа улица. Со реконструкцијата на оваа прометна улица чија што широчина сега изнесува 6 метри, се обезбедува подобра комуникација, и се придонесува за поголема безбедност на учесниците во сообраќајот што се движат кон и од новата населба за домување Јака. 

Досега во локалитетот Јака се отуѓени 233 градежни парцели. Новата населба се наоѓа на само 10 километри од центарот на главниот град, а се простира на површина од 28 хектари и опфаќа 500 парцели за изградба на семејни куќи, трговски центар, хотелско сместувачки капацитети, забавен парк, спортски терени и простор за собир.

 

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013