Prijavi problem

Одбележан „Денот на пченицата 2019“

Published on: 31.05.2019 - 16:48

Под покровителство на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Сојузот на стопански комори на Македонија и Oпштина Илинден, а во организација на компанијата „Агроунија“ се одржа манифестацијата „Ден на пченицата 2019“.

Сопственикот на компанијата „Агроунија“ и претседател на Агро-бизнис комората, Огнен Оровчанец, пред домашните и странски гости, стопанственици, професори, академици, претставници на јавни институции, експерти од ФАО од Рим, експерти за семе од Министерство за земјоделство на Бугарија, претставници од Министерство за земјоделство од Србија, Турција, Албанија, Хрватска, Косово, Романија, истакна дека иновативниот пристап во развојот на сортните пченици признати меѓународно, е она што ги движи напред и одржува сите овие години.

Како што истакна Оровчанец, во годината кога компанијата „Агроунија“ го одболежува своето 30-ет годишно постоење и работење, новина е тоа што од 2019 година на европскиот каталог на сорти ќе бидат внесени за прв пат две македонски сорти пченици и една сорта тритикале кои се создадени во „Агроунија“, што значи дека семето може да се продава во земјите од Европската унија.

Свое обраќање до присутните имаше и градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски, кој им го честиташе 30-ет годишниот јубилеј од постоењето на „Агроунија“, посакувајќи уште многу успеси во иднина. Тој рече дека компанијата „Агроунија“ како една од првите стопански субјекти во Општината е член на Форумот за локален економски развој на Општина Илинден и активно учествуваше и се уште учествува во креирање на сите стратешки документи и акциони планови за развој и унапредување на локалната заедница.

-Чест и задоволство ми претставува тоа што успесите на „Агроунија“ се познати и признаени не само во нашата земја туку и во земјите од соседството како и пошироко во регионот, додаде градоначалникот Стојановски.

Во рамки на одбележување на „Денот на пченицата“ којшто традиционално се одржуцва последната недела во месец мај, беше извршена обиколка на опитните полиња и презентација на македонските сорти пченици.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Теми во фокусот на вниманието

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013