Prijavi problem

Локален совет за превенција

Published on: 03.12.2018 - 12:54

 

Во насока на подобрување на јавната безбедност и безбедноста во сообраќајот на територијата на Општината,  со дефинирање и интензивирање на нови активности, во просториите на Општината се одржа седница на Локалниот совет за превенција на Општина Илинден. На седницата со која претседаваше градоначалникот, Жика Стојановски беа конкретизирани насоките за делување на Советот.

Целта на Локалниот совет за превенција e подобрување на јавната безбедност на подрачјето на Општината, како и градење на доверба и партнерски односи во превенирањето на појавите кои влијаат на јавната безбедност и безбедноста на сообраќајот на патиштата. Локалниот совет за превенција ќе помогне во справување со проблемите од безбедносен карактер преку собирање на поплаките, барањата и информациите од граѓаните, споделување на овие информации со сите членови, а по направените анализи, проценки и градење на стратегија ќе почне со соодветно заедничко дејствување.

Локалниот Совет за превенција преставува тело кое ќа ја олесни имплементацјата на концептот за полициско работење во локалната заедница, а го сочинуваат претставници на Министерството за внатрешни работи, претставници на Советот на Општина Илинден, претставници на невладиниот сектор, на јавните претпријатија, на медиумите, на месните заедници и на локалната самоуправа. Тој претставува еден вид сервис на граѓаните, а неговата работа ќе ја зголеми довербата меѓу владините институции, локалната самоуправа, граѓанскиот сектор и граѓаните, и ќе ја подобри нивната меѓусебна комуникација.

Обраќајки им се на членовите на Советот градоначалникот Жика Стојановски, покрај другото истакна дека Општина Илинден се развива многу брзо, па затоа една од областите е покривањето со полициско присуство, бидејќи Општината веќе има 20.000 жители, а дневното движење по сообраќајниците е дури и поголемо од овој број. Тој најави скоро отворање на полициска канцеларија за превенција во Општина Илинден, што ќе биде сместена во општинската зграда.

Сашо Велковски, командир на Полициска станица Гази Баба, како член на Советот за превенција, ја истакна одличната соработка со Општина Илинден. Тој посебно нагласи дека цел на полицијата не е репресијата туку напротив, преземањето на превентивни мерки за да не се случуваат немили настани, што е всушност целта и на овој Локален совет за превенција.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Теми во фокусот на вниманието

Видео

Заврши литературната манифестација Илинден 2019
ilinden.gov.mk © 2013