Prijavi problem

Жителите на општина Илинден масовно го одбележаа празникот Водици

Published on: 19.01.2018 - 15:20

Со осветување на водите на езерото на хотелот Белви, што го извршија свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“, жителите на општина Илинден масовно го одбележаа големиот христијански православен празник Богојавление – Водици.

Најсреќен меѓу 60-та верници кој прв стигна до Богојавленскиот крст што беше положен во водите на езерото на хотелот Белви, беше 18-ет годишниот Филип Бошковски, од н.м. Кадино, кој по четврти пат учествува во оваа манифестација.

Од страна на градоначалникот на општина Илинден, Жика Стојановски, како и  од претставници на јавните претпријатија, бизнисмени и граѓани на најрадосниот Филип Бошковски му беа доделени повеќе подароци.

Илјадници граѓани присуствуваа на оваа традиционална манифестација која што општина Илинден во соработка со свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“, од населба Илинден ја организираше по јубилеен десетти пат. Како и во изминатите години за посетителите на манифестацијата беа обезбедени топли пијалоци, како и традиционалната пифтија.

Богојавление е празник воспоставен во спомен на Христовото крштение во реката Јордан. На овој ден во сите храмови и цркви се осветува вода која луѓето ја земаат за во своите домови. Верниците на Богојавление се поздравуваат со „Бог се јави“ и „Вистина се јави“.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Теми во фокусот на вниманието

Видео

Свечено одбележан Денот на општина Илинден "Илинден 2-ри Август“
ilinden.gov.mk © 2013