Prijavi problem

Reply to comment

Published on: 03.05.2019 - 13:26

Уениците од ООУ „Гоце Делчев“ на само ним својствен начин и годинава го одбележаа патронатот на училиштето и 116. годишнината од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев. Традиционално одбележувањето на патрониот празник почна со положување на свежо цвеќе пред бистата на македонскиот великан Гоце Делчев. Во име на Општина Илинден цвеќе положи делегација предводена од градоначалникот Жика Стојановски, а веднаш по ова следуваше настап на училишниот оркестар, како и рецитал каде што со свои творби се претставија повеќемина ученици.

И оваа година како и во изминатите неколку години изостана класичната приредба, а на нејзино место музички игри, натпревар во одбојка, натпревар во спелување “spelling bee”... Во преполниот училишен двор исполнет со детски џагор пресреќните второодделенци го играа „Танцот на цвеќињата, третоодделенците чешкиот народен танц „Полка“, оние од четврто одделение го „виеја“ „Волшебното оро“, а петтооделенците се претставија со „Играјте деца“ од Златно славејче 2017 година.

А, во училниците бројни активности, Работилница по повод  Денот на македонската азбука, историски час за местото и улогата на Гоце Делчев во македонската историја, проекциja на играниот филм „Република во пламен“, ораторство на тема „Гоце Делчев – мост меѓу минатото и денес“, ликовна мини-изложба од изработки од ученици, час по компјутери-Основи на програмирање со Micro:bit уред, подготовка на учесниците во проектот „Мост на пријателство „Илинден – Решетари“, како и ред други активности.

 

Reply

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Теми во фокусот на вниманието

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013